Resum de la 2a edició del Festival de Música polonesa a Catalunya

El 23 d’octubre es va clausurar la segona edició del Festival de Música Polonesa a Catalunya, que vol donar a conèixer al Públic les obres mestres de la Música Clàssica polonesa. Ho fa de la mà de destacats artistes i conjunts instrumentals nacionals i polonesos, guanyadors dels més prestigiosos certàmens. El Programa dels concerts va incloure composicions d’Henryk Mikolaj Gorecki, Szymanowski, Juliusz Zarebski i Frederic Chopin.

El concert d’obertura del festival es va realitzar el 15 d’octubre a la prestigiosa sala de concerts del Palau de la Música Catalana. Al començament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció de Víctor Pablo Pérez amb Les Tres peces en vell Estil de Henryk Mikolaj Gorecki.

A continuació, la soprano polonesa Iwona Sobotka, va presentar “Les cançons de la princesa del conte de Fades” de Karol Szymanowski, i en la segona part l’orquestra simfònica va presentar la simfonia nº 4 de Mahler No. 4, on Novament es va poder sentir a la cantant polonesa.

El crític musical Diego Civilotti va comentar referent al concert per a Platea Magazine – una de les revistes espanyoles més influent sobre la Música clàssica: “El concert d’obertura del Festival de Música polonesa […] va tenir com a protagonistes el ‘meritori treball del director principal convidat per l’OSV, Víctor Pablo Pérez, la destacada actuació de la soprano polonesa Iwona Sobotka i el propi programa, amb una diversificació molt interessant i amb Importants desafiaments per a l’orquestra. […] Més enllà d’un magnífic maneig de les atmosferes de cambra i un empastament sòlid, aquí el desplegament de tècnica i aguda sensibilitat de Sobotka seria el més ovacionat de la tarda. un agut lluminós que omplí la sala des de la primera de les cançons “la lluna solitària”, va precedir a “el Rossinyol” i ” la dansa “on va fer gala de un Instrument de projecció poderosa i bellesa tímbrica.”

En El Segon dia del festival, es va presentar Musagète Apollon Quartett, guanyador de la 59a Competició Internacional ARD de Munic. Durant el seu concert al Petit Palau a Barcelona, el 16 d’octubre va presentar dues composicions poloneses (Szymanowski, Chopin) i dos del repertori mundial (Haydn, Grieg). El concert va ser rebut amb entusiasme per el públic i crítics reunits a la sala “La execució de aquests moviments posa de relleu les millors virtuts d’aquest grup: Una interpretació exultant, aparentant senzillesa i naturalitat davant de la dificultat que comportava aquest passatge sublim, quedant de manifest la cohesió del grup en l’harmonització de la tècnica i dinàmiques “.. – Escrit per Ana Alonso Guisado per a Ressona Cultural.

A la segona setmana del festival, es van celebrar dos concerts fora de la ciutat de Barcelona, una de les Idees del Festival és presentar la Música polonesa en altres ciutats de Catalunya.

Així, el 22 d’octubre podíem escoltar el recital “Homenatge a Chopin” al teatre el Casal de Amer realitzat per Lluis Grané. A continuació, el 23 d’octubre Spyros Enemble, dirigit pel violinista polonès Bartek Niziol, es va presentar al centre de L’Atlàntida de Vic. En el programa del concert es va programar una obra pràcticament desconeguda a Espanya, el Quintet de Piano en Sol menor op. 34 de Juliusz Zarebski que, gràcies a l’excel·lent actuació dels artistes, va ser un gran descobriment pels que van acudir al concert aquella tarda. Abans del concert, els organitzadors també havien preparat una conferència durant la qual, el director artístic del Festival Pawel Marciniak, va introduir la idea del Festival de Música Polonesa a Catalunya, va presentar el Programa del concert a l’audiència reunida i va finalitzar amb un resum de la història de la música polonesa i els seus personatges més importants.

Organitzat per l’Associació Idea Gestió Cultural amb la Participació de la Fundació Ogrody Muzyczne de Varsòvia, el Festival de Música Polonesa es patrocinat pel Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional de la República de Polònia i Compte amb el suport de l’Ambaixada de la República de Polònia a Madrid i del Consolat General de la República de Polònia a Barcelona.

 

Log in with your credentials

Forgot your details?